Verzekeringen

Openingsuren

ma 8u - 12u 13u - 18u
di 8u - 12u 13u - 18u
wo 8u - 12u 13u - 18u
do 8u - 12u 13u - 18u
vr 8u - 12u 13u - 18u
za 9u - 12u

Niet in juli en augustus

Nieuws

In minder dan één minuut staat uw living in brand.

Lees meer

Acties

De goedkoopste autolening? Daar gaan wij voor !

Lees meer

 

Handelaars & KMO's


Print

De omniumverzekering

De omniumverzekering vergoedt de eigen schade aan uw voertuig(en)

De omniumverzekering betreft een niet-verplichte verzekering. Deze vergoedt de schade aan uw eigen voertuig, zelfs door uw fout of deze van uw werknemer. Schade door brand, diefstal, glasbreuk of natuurkrachten wordt eveneens vergoed.

De verzekering "omnium" is een verzamelwoord voor een aantal bijkomende waarborgen in uw voertuigverzekering (dus bijkomend aan de verplichte waarborg burgerlijke aansprakelijkheid). Globaal onderscheiden we 2 soorten "omnium"-verzekering:

  • Volledige omniumverzekering
  • Mini omniumverzekering

1. Volledige omniumverzekering

Deze verzekering omvat de waarborgen eigen schade, brand, diefstal, glasbreuk en natuurkrachten.

Eigen Schade

De belangrijkste waarborg: dekt alle schade aan de wagen door ongeval (ongeval in fout door u of een van uw werknemers, vandalisme door derden, vluchtmisdrijf van de aanrijder,...). Ook voor een ongeval in recht is deze waarborg belangrijk. Er kan immers betwisting ontstaan over wie in fout is; de tegenpartij kan ook een buitenlander zijn, of gewoon niet verzekerd... In deze gevallen kan het maanden duren voor u vergoed wordt. De verzekering omnium betaalt u terstond. Belangrijk om de liquiditeit van uw firma niet in gevaar te brengen.

Brand

Brand van het voertuig ontstaan in de motor of de elektrische leidingen enz. Tijdens het rijden of in stilstand maakt niets uit. Ook schade aan het voertuig ten gevolge van brand in uw firma.

Diefstal

Hier betalen we het voertuig indien het gestolen wordt (30 dagen wachttijd). Zo het vroeger teruggevonden wordt, wordt de schade aan de wagen betaald. Ook schade door een poging tot diefstal is gedekt. (voorbeeld: verwrongen sloten, deurbeschadigingen..enz.)

Glasbreuk

Waarborgt het breken van de voorruit, zijruiten en achterruit door om het even welke oorzaak (opspattende stenen, inbraak, laten vallen van een voorwerp...)

Natuurkrachten

Alle schade door natuurevenementen zoals neervallende rotsen, hagelstenen, stormschade, overstromingen, vallende bomen, bliksem, aardbeving... evenals schade door aanrijding met loslopende dieren. Jaarlijks krijgen wij verschillende dergelijke schadegevallen binnen.


 2. Mini omnium

Deze verzekering bevat de waarborgen brand, diefstal, glasbreuk en natuurkrachten. Dus niet de waarborg eigen schade. Dikwijls wordt deze waarborg genomen nadat men de volledige omnium stopt ingevolge leeftijd van het voertuig.


3. Vrijstelling of franchise

Dit is het bedrag dat steeds afgetrokken wordt van de vergoeding. De vrijstelling bedraagt steeds een bepaald % van de waarde van het voertuig. Dit kan 0%, 1%, 2,5% ... enz tot 5% zijn afhankelijk van de gekozen maatschappij en premie. Evenwel is de vrijstelling slechts van toepassing op de waarborg eigen schade. Op de waarborgen brand, diefstal, glasbreuk en natuurkrachten is er géén vrijstelling waardoor in principe de volledige schade betaald wordt. Hoe hoger de vrijstelling die men bedingt hoe lager de premie.


4. Verzekerde waarde

Een vraag die meestal opduikt is: hoeveel krijg ik als het voertuig totaal verlies is na een zwaar ongeval, diefstal of brand? Hier zijn er 2 formules te kiezen namelijk:

Aangenomen waarde:

Dit betekent dat de waarde die u bij totaal verlies zal krijgen vooraf bepaald is in de polis. U heeft dus nimmer een discussie met de expert over het bedrag van de waarde van uw wagen. Ze wordt als volgt bepaald: de eerste 6 maanden wordt u vergoed aan 100%. Er wordt dus géén sleet afgetrokken. Daarna vermindert de waarde van het voertuig met 1% per maand. Dit betekent dus dat u na 1 jaar rijden met de wagen nog steeds 94% van de waarde zou krijgen. Zelfs na 3 jaar krijgt U nog steeds 70%.

Werkelijke waarde:

Dit betekent dat de waarde op het ogenblik van het ongeval geschat wordt door een expert. Er gebeurt dus aftrek van sleet in functie van het jaartal, km-stand, onderhoud... van de wagen. Het is gebruikelijk om personenwagens in "aangenomen waarde" te verzekeren en vrachtwagens, bestelwagens in "werkelijke waarde"

In de beide formules wordt de niet-aftrekbare BTW steeds terugbetaald (voor personenwagens dus doorgaans 50%).

Meer weten? De beroepsvereniging Assuralia bracht deze handige brochure uit.

Powered by Insusite - Created by CRM.art