Verzekeringen

Openingsuren

ma 8u - 12u 13u - 18u
di 8u - 12u 13u - 18u
wo 8u - 12u 13u - 18u
do 8u - 12u 13u - 18u
vr 8u - 12u 13u - 18u
za 9u - 12u

Niet in juli en augustus

Nieuws

In minder dan één minuut staat uw living in brand.

Lees meer

Acties

De goedkoopste autolening? Daar gaan wij voor !

Lees meer

 

Handelaars & KMO's


Print

Verzekering bestuurdersaansprakelijkheid

U bent zaakvoerder, bestuurder, beheerder of directeur in een NV, BVBA, VZW of andere vennootschap?

In grote ondernemingen in de USA wordt 1 bestuurder op 2 geconfronteerd met een schadeclaim ten persoonlijke titel. Gelukkig loopt het bij ons nog niet zo'n vaart. Of wel

Arbeiders en bedienden werken in een band van ondergeschiktheid. Het is dan ook bijna altijd de werkgever die aansprakelijk gesteld wordt voor fouten, nalatigheden en tekortkomingen in de uitoefening van hun functie. Bij bestuurders, zaakvoerders en directieleden is deze band van ondergeschiktheid er niet. Hierdoor kunnen zij gemakkelijker persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Zij kunnen aldus met hun persoonlijk vermogen aangesproken worden voor een bestuursfout.

Over welke fouten van bestuurders gaat het?

  • Hij kan een fout in het bestuur maken. Hier spreken we over een contractuele aansprakelijkheid waarbij het belang van de vennootschap slecht gediend werd. De claim kan hier komen van een belanghebbende binnen de vennootschap (aandeelhouder of curator bijvoorbeeld) tegen de bestuurder.
  • De bestuurder kan een onrechtmatige daad stellen zoals het overtreden van een wettelijke bepaling of een onzorgvuldigheid begaan. Dit betreft dan een extra-contractuele aansprakelijkheid waarbij iedereen die zich benadeeld voelt een claim kan indienen lastens de bestuurder.
  • Inbreuken op de statuten of op de wetgeving op handelsvennootschappen. In dit geval spreken we over hoofdelijke aansprakelijkheid hetgeen betekent dat andere bestuurders aangesproken kunnen worden voor inbreuken begaan door een bestuurder. Ook hier kan elke benadeelde partij een claim indienen. Of... je kan opdraaien voor fouten van anderen.

Décharge geven aan de bestuurders op de algemene vergadering of een polis BA uitbating lossen deze problematiek niet op. Wij dienen ons te wenden tot een specifieke polis bestuurdersaansprakelijkheid ook wel BA maatschappelijke lasthebbers genoemd.

Dat dergelijke verzekering geen polis is die wij tussen pot en pint even afsluiten weze duidelijk. Ons kantoor bouwde in deze materie een grote expertise op. Wij helpen u graag bij het uitwerken van een offerte voor een aangepaste waarborg voor uw bedrijf.

Powered by Insusite - Created by CRM.art