Verzekeringen

Openingsuren

ma 8u - 12u 13u - 18u
di 8u - 12u 13u - 18u
wo 8u - 12u 13u - 18u
do 8u - 12u 13u - 18u
vr 8u - 12u 13u - 18u
za 9u - 12u

Niet in juli en augustus

Nieuws

In minder dan één minuut staat uw living in brand.

Lees meer

Acties

De goedkoopste autolening? Daar gaan wij voor !

Lees meer

 

Auto


Print

Omniumverzekering

De omniumverzekering vergoedt schade aan uw wagen

De omniumverzekering betreft een niet-verplichte verzekering. Deze vergoedt de schade aan uw eigen wagen, zelfs door uw fout. Tevens is er vergoeding voorzien bij brand, diefstal, glasbraak of natuurkrachten.

De verzekering "omnium" is een verzamelwoord voor een aantal bijkomende waarborgen in uw voertuigverzekering (dus bijkomend aan de verplichte waarborg burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand). Globaal onderscheiden we 2 soorten "omnium"-verzekering:

  1. Volledige omniumverzekering
  2. Mini omniumverzekering

1. Volledige omniumverzekering

Deze verzekering omvat de waarborgen eigen schade, brand, diefstal, glasbreuk en natuurkrachten.

Eigen Schade

De belangrijkste waarborg: dekt alle schade aan de wagen door ongeval (ongeval in fout, zelf tegen uw garage rijden, vandalisme door derden, vluchtmisdrijf van de aanrijder,...). Ook voor een ongeval in recht is deze waarborg belangrijk. Er kan immers betwisting ontstaan over wie in fout is; de tegenpartij kan ook een buitenlander zijn, of gewoon niet verzekerd... In deze gevallen kan het maanden duren voor u vergoed wordt. De verzekering omnium betaalt u terstond.

Brand

Brand van het voertuig ontstaan in de motor of de elektrische leidingen enz. Ook schade aan de wagen ten gevolge van brand van uw woning of garage.

Diefstal

Waarborg spreekt voor zichzelf. Hier betalen we de wagen indien hij gestolen wordt (30 dagen wachttijd). Zo hij vroeger teruggevonden wordt, wordt de schade aan de wagen betaald. Ook schade aan de wagen door een poging tot diefstal is gedekt. (voorbeeld: verwrongen sloten, deurbeschadigingen..enz.)

Glasbreuk

Waarborgt het breken van de voorruit, zijruiten en achterruit door om het even welke oorzaak (opspattende stenen, inbraak, laten vallen van een voorwerp...)

Natuurkrachten

Alle schade door natuurevenementen zoals neervallende rotsen, hagelstenen, stormschade, overstromingen, vallende bomen, bliksem, aardbeving... evenals schade door aanrijding met loslopende dieren.


2. Mini omnium

Deze verzekering bevat de waarborgen brand, diefstal, glasbreuk en natuurkrachten. Dus niet de waarborg eigen schade.


3. Vrijstelling of franchise

Dit is het bedrag dat steeds afgetrokken wordt van de vergoeding. De vrijstelling bedraagt steeds een bepaald % van de waarde van het voertuig. Dit kan 0%, 1%, 2,5% ... enz tot 5% zijn afhankelijk van de gekozen maatschappij en premie. Hoe hoger de vrijstelling hoe lager de premie. Evenwel is de vrijstelling slechts van toepassing op de waarborg eigen schade. Op de waarborgen brand, diefstal, glasbraak en natuurkrachten is er géén vrijstelling waardoor in principe de volledige schade betaald wordt.


4. Verzekerde waarde

Een vraag die meestal opduikt is: hoeveel krijg ik als het voertuig totaal verlies is na een zwaar ongeval, diefstal of brand? Hier zijn er 2 formules te kiezen namelijk:

Aangenomen waarde:

 Dit betekent dat de waarde die u bij totaal verlies zal krijgen vooraf bepaald is in de polis. U heeft dus nimmer een discussie met de expert over het bedrag van de waarde van uw wagen. Ze wordt als volgt bepaald: de eerste 6 maanden wordt u vergoed aan 100%. Er wordt dus géén sleet afgetrokken. Daarna vermindert de waarde van het voertuig met 1% per maand. Dit betekent dus dat u na 1 jaar rijden met de wagen nog steeds 94% van de waarde zou krijgen. Zelfs na 3 jaar krijgt U nog steeds 70%.

Werkelijke waarde:

Dit betekent dat de waarde op het ogenblik van het ongeval geschat wordt door een expert. Er gebeurt dus aftrek van sleet in functie van het jaartal, km-stand, onderhoud... van de wagen.

In de beide formules wordt de BTW steeds terugbetaald (tenzij voor handelaars voor wie de BTW aftrekbaar is).

Meer weten? De beroepsvereniging Assuralia bracht deze handige brochure uit.


 

Vermijd diefstal van uw auto

Tips tegen carjacking en autodiefstal aangeboden door de Algemene Directie Veiligheids- en Preventiebeleid van de FOD Binnenlandse zaken.

20 tips tegen carjacking

10 tips tegen diefstal

voorkom diefstal uit je wagen

 

Powered by Insusite - Created by CRM.art